Surf en Turf ossenworst en Albacore tonijn

Ingrediënten

Voor 14 Person(s)

Surf en turf

500 gram yellowfintonijn aan één stuk
14 plakjes ossenworst
2 eetlepels Thaise gele curry
1 stuks Shanghai paksoi
1 stuks limoen
3 eetlepel gambaolie
4 eetlepel cashewnoten
1 stuks mango (eetrijp)
1 bakje mustard cresh
3 eetlepels kokosrasp
peper en zout

Kokosrijst

400 gram sushirijst
400 milliliter kokosmelk
200 milliliter kraanwater
1 theelepel kristalsuiker
10 gram verse munt
5 eetlepels pinda's (ongezouten)

Recept

    1. Tonijn: Smeer de tonijn in zijn geheel licht in met de Thaise curry.
    2. Rasp de limoen en pers hem uit.
    3. Haal de blaadjes van de paksoi los.
    4. Wrijf ze in met een beetje gambaolie, rasp van een halve limoen en sap van een limoen, peper en zout.
    5. Snijd de blaadjes vervolgens in reepjes.
    6. Maak de mango schoon en snijd in grove stukken.
    7. Rooster de cashewnoten en hak ze grof.
    8. Doe wat gambaolie in een koekenpan en bak de tonijn kort aan.
    9. Snijd de tonijn vervolgens in blokken.
    10. Kokosrijst: Spoel de rijst in een zeef onder de koude kraan.
    11. Wrijf de korrels tussen je vingers tot het water helder is.
    12. Doe de rijst in een pan met 300 ml kokosmelk, 200 ml water en 1 theelepel zout.
    13. Breng aan de kook, schep om en dek af.
    14. Kook 15 minuten op laag vuur.
    15. Laat van het vuur nog 15 minuten afgedekt staan.
    16. Kook ondertussen de rest van de kokosmelk met 1 theelepel suiker tot de helft in.
    17. Presentatie: Vul het timbaaltje (Ø 55 mm) met kokosrijst.
    18. Plaats dit omgekeerd in het midden van een bord en verwijder het timbaaltje. Herhaal met de andere borden.
    19. Verdeel de kokossaus erover.
    20. Snijd de blaadjes van de munt in reepjes en hak de pinda's grof.
    21. Bestrooi de kokosrijst met de munt en pinda's.
    22. Verdeel de blokjes tonijn samen met het plakje ossenworst om het timbaaltje kokosrijst heen.
    23. Leg er de grove stukken mango bij en werk af met de in reepjes gesneden paksoi.
    24. Strooi er wat cashewnoten overheen, wat limoenrasp, de kokosrasp en de cress.
    25. Lepel tot slot nog wat gambaolie over het gerecht.
  1.  

Notes

Wijn: Txakolina - Getaria