Gyoza Japanse Potsticker Dumpling met Rettich-wortelsalade

Ingrediënten

Voor 14 Person(s)

Gyoza

1 pakje diepvries Gyoza-velletjes
200 gram varkensvlees (mager)
200 gram garnalen (rauw diepvries)
50 gram winterwortel
1 stuks lente ui
gember (2 cm)
1 teen knoflook
2 eetlepels Kikkoman sojasaus
1.5 eetlepel sake (Gekkeikan)
1.5 eetlepel mirin
1.5 eetlepel sesamolie
1 eetlepel maizena
zonnebloemolie
water

Namasu (Daikon-Wortelsalade)

600 gram rettich
150 gram winterwortel
1 stuk in zout ingelegde citroen
4 gram zout
3 eetlepels suiker
5 eetlepels rijstazijn (geen sushi-seasoning!)

Saus

50 milliliter gembersiroop
50 milliliter Kikkoman sojasaus
50 milliter rijstazijn (geen sushi-seasoning)
50 milliter mirin
50 milliter sake (Gekkeikan)
50 milliter sesamolie
water (naar smaak)
1 eetlepel maizena
bieslook

Presentatie

1 verpakking Shiso leaves green

Recept

    1. Namasu (Rettich-Wortelsalade): Rasp de rettich en de wortel grof (Magimix met grove rasp is prima).
    2. Doe over in een schaal, bestrooi de groenten met wat zout en kneed flink met de hand.
    3. Laat een half uurtje staan.
    4. Meng 4 eetlepels rijstazijn met 2 eetlepels suiker en 4 gram zout en verwarm tot de suiker en zout is opgelost.
    5. Laat afkoelen.
    6. Doe de groenten over in een zeef en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
    7. Doe het vocht weg en doe de groenten weer in de schaal.
    8. Maak de salade aan met het azijnmengsel en meng goed.
    9. Proef en corrigeer eventueel: de salade moet licht zoet zijn.
    10. Snijd de schil van de zoute citroen en snijd die in flinterdunne julienne.
    11. Doe bij de groenten en meng met de hand door elkaar.
    12. Gyzoa: Laat de Gyoza-velletjes en de garnalen ontdooien.
    13. Rasp de winterwortel in fijne stukjes. 
    14. Rasp de gember.
    15. Pel en hak de knoflook zeer fijn. 
    16. Snijd het wit van de lente-ui in kleine stukjes (brunoise).
    17. Gebruik het groene deel voor de saus (zie hieronder)
    18. Maak in de keukenmachine van het varkensvlees en de garnalen een gehakt.
    19. Meng dit met de stukjes wortel, lente-ui, geraspte gember en knoflook.
    20. Breng op smaak met wat Japanse sojasaus, sake, mirin en sesamolie.
    21. Voeg wat aangemaakte maizena toe om het gehakt wat te binden.
    22. Maak nu een proefballetje van het gehakt, wikkel dat in huishoudfolie en dompel het een minuutje in water dat tegen de kook is.
    23. Proef het balletje en corrigeer de smaak naar eigen inzicht.
    24. Neem een Gyoza-velletje, leg hier een balletje gehakt op (ca 10g).
    25. Maak de randen van het velletje nat met water.
    26. Vouw het velletje dubbel en plisseer nu vanaf het midden naar een zijkant het deeg, daarna idem naar de nadere kant.
    27. Zet de gyoza op een ingevet (bakspray of olie) bakpapiertje (op een andere ondergrond plakt het snel vast).
    28. Wrijf met een keukenpapiertje een heel dun laagje olie in de koekenpan.
    29. Verhit tot de olie juist begint te roken en temper de warmtebron meteen naar ‘medium’. Zet de Gyoza in de pan en bak de onderzijde juist bruin.
    30. Zodra de gyoza kleur heeft en de bodem krokant is: zet de deksel op de pan, til één zijde een beetje op en giet een laagje water in de pan.
    31. Sluit het deksel.
    32. Stoom nu de gyoza tot ook de bovenzijde van het deeg gaar is (3 à 5 minuten).
    33. Vul eventueel tussentijds aan met water, maar zorg dat alle water verdampt is zodra de dumplings gaar zijn.
    34. Haal uit de pan en reserveer op een bord of schaal en houd warm.
    35. Saus:  Doe alle ingrediënten van de saus, behalve de maizena, in een sauspan. Voeg eventueel nog water toe naar smaak. 
    36. Verwarm dit mengsel en bind met aangemaakte maizena. 
    37. Presentatie: Verwarm de saus.
    38. Serveer de saus op een warm sausschaaltje met steel en garneer met enkele sprieten bieslook.
    39. Serveer drie gyoza's per persoon op een langwerpig rechthoekig schaaltje.
    40. Serveer er een shisoblad bij waarop je een beetje daikon-wortelsalade legt.
    41. Of: Je kunt de gyoza met stokjes of uit de hand eten en je doopt hem in de saus voor je hem eet. Het shisoblad vouw je om de salade en eet je in één keer.

Notes

Wijn: Loimer - Grüner Veltliner Kamptal