Speciaal
5. Roder dan rood

Deel dit recept

Categorie: Maand menu Nagerechten Maandmenu Mei 2022

Ingrediënten

Voor 14 Perso(o)n(en)

Aardbeiensorbet

500 milliliter aardbeiencoulis
250 gram kristal suiker
1 stuks citroen
200 milliliter water
1 blaadje gelatine
rode voedingskleurstof

Rode gavottes met maanzaad

100 gram boter (zacht)
100 gram eiwit (gepasteuriseerd)
100 gram poedersuiker
100 gram bloem
3 theelepels rode voedingskleurstof
3 theelepels vanille-essence
30 gram maanzaad

Smoothie

600 gram tomaten (tasty-tom of joyn)
200 gram witte perzikencoulis
2 stuks perssinaasappel
7.5 gram muntblaadjes
175 gram kristalsuiker
rode voedingskleurstof
kaneelpoeder

Stukjes aardbei

800 gram aardbeien
200 gram bosaardbeien

garnering

poedersuiker
goudspray

5. Roder dan rood recept

    1. Aardbeiensorbet: Week het blaadje gelatine in ruim water.
    2. Los in een pan de suiker in het water op door het aan de kook te brengen.
    3. Neem de pan van het vuur en los het uitgeknepen blaadje gelatine hierin op.
    4. Roer er de aardbeiencoulis en het sap van een ½ citroen door en wat druppels kleurstof.
    5. Draai het tot ijs in de ijsmachine.
    6. Rode gavottes met maanzaad: Klop met een mixer de zachte boter samen met de eiwitten en poedersuiker tot een romig geheel.
    7. Voeg de bloem, kleurstof en vanille-essence toe.
    8. Meng alles goed en schenk het beslag in een plastic spuitzak zonder spuitmond.
    9. Spuit op een met een siliconen bakmat bedekte bakplaat kleine rolletjes van 12 cm lang en 5 mm dik.
    10. Druk ze met behulp van een  RVS spatel of een glad mes plat.
    11. Bestrooi ze met maanzaad en zet ze 8 tot 10 minuten in een op 170ºC voorverwarmde oven.
    12. Draai de nog warme koekjes om de steel van een steelpan heen om zo de koekjes te krullen. 
    13. Bewaar ze in een afgesloten trommel.
    14. Smoothie: Snijd de tomaten in kleine blokjes. 
    15. Meng ze met de perzikencoulis.
    16. Pers de sinaasappels uit en meet hiervan 200 ml af. Voeg dit toe aan het tomaten en perziken mengsel.
    17. Voeg vervolgens de munt- en basilicumblaadjes, suiker, 4 druppels kleurstof en een snufje kaneelpoeder toe.
    18. Pureer het geheel en schenk het door een fijne zeef.
    19. Zet de smoothie tot gebruik in de koelkast.
    20. Stukjes aardbei: een half uur voor uitserveren hiermee starten.
    21. Snijd de aardbeien in blokjes van 7 x 7 mm.
    22. Zet ze in de koelkast.
    23. Presentatie: Leg in een diep bord een bakring met een diameter van 7 cm.
    24. Schep de stukjes aardbei hierin en druk ze met een eetlepel of stamper goed aan, zodat het een stevig geheel wordt.
    25. Maak met een eetlepel een quenelle van sorbet en leg die midden op de aardbeien.
    26. Schenk de smoothie er tot halverwege de aardbeien omheen.
    27. Steek er een gavotte die je versierd met wat goudspray in, zodat het dessert de hoogte in gaat.
    28. Strooi er tot slot, vlak voor het uitserveren, wat poedersuiker over. 

Wijnen

Wijn:

Cosetti Brachetto d'Aqui

Plaats als eerste een recensie

Deel dit recept