Menu's

Speciaal
3. Witlofsoep met gekaramelliseerde appel zuurdesemtoast met foie gras

Deel dit recept

Categorie: Soepen Maandmenu November 2024

Ingrediënten

Voor 14 Person(s)

Witlofsoep

500 gram witlof
1 stuks ui
1.5 liter kippenfond (45 gram geconcentreerd)
boter
witte peper en zout

Garnituur

3 stronken rode witlof
100 gram spekreepjes (gerookt)
1 stuks Granny Smith
2 eetlepels fijne suiker
0.25 bos bieslook
boter, olijfolie
witte peper en zout

Zuurdesemtoast

0.25 stuk zuurdesembrood (ongesneden), bevroren
appelstroop (kartonnen verpakking)
75 gram ficelle eendenlever (foie gras)
olijfolie

Garnereing

0.13 bos platte peterselie

3. Witlofsoep met gekaramelliseerde appel zuurdesemtoast met foie gras recept

    1. Witlofsoep. Snij het onderste gedeelte van de stronken witlof.  Halveer ze in de lengte en snijd met een scherp mes het kegelvormige hart eruit. Snijd de witlof vervolgens in grove stukken.
    2. Pel en snipper de ui.
    3. Meng de witlof met de ui.
    4. Doe een klontje boter in een koekenpan en fruit het mengsel ongeveer 2 minuten, laat het niet kleuren.
    5. Los de bouillontabletten op in 1,5 liter kokend water, voeg de kort gebakken witlof met ui toe en laat garen.
    6. Mix met een staafmixer tot een gladde soep. Zeef vervolgens door een grove zeef.
    7. Breng op smaak met witte peper en eventueel zout.
    8. Garnituur. Trek de blaadjes van het rode witloof en stoof deze gaar in boter. 
    9. Kruid met witte peper en zout.
    10. Bak de spekreepjes krokant in een beetje olijfolie.
    11. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine dobbelsteentjes.
    12. Bak deze kort in wat boter met een eetlepel fijne suiker. Laat uitlekken in een zeef.
    13. Knip of hak de bieslook fijn.
    14. Zuurdesemtoast. Verwarm een oven tot 180°C.
    15. Snijd het bevroren brood op de snijmachine (stand 13) in dunne plakken.
    16. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de sneden zuurdesem erop en smeer met een kwast in met wat olijfolie.
    17. Leg er vervolgens bakpapier en een bakplaat op (om te voorkomen dat de toast gaat krullen).
    18. Bak ongeveer 10 minuten in de oven tot het brood goudbruin en crispy is. Laat afkoelen.
    19. 15 minuten voor uitserveren: Snijd met een warm mes dunne plakken van de bevroren staaf foie gras.
    20. Zet de appelstroop (kartonnen verpakking) kort in de magnetron, zodat het wat zachter wordt.
    21. Druppel wat appelstroop over de toast en verdeel daarna de foie gras hierover.
    22. Garneer met een takje platte peterselie.
    23. Presentatie. Verdeel het garnituur, behalve de bieslook, over 14 warme soepkommetjes en voeg vervolgens de hete soep toe. 
    24. Garneer de soep met de fijngesneden bieslook.
    25. Serveer de toast op of naast het soepkommetje. 

Notes

Wijn: Lievland - Chenin Blanc Old Vines

Be the first to post a review

Deel dit recept

Image

Het koken van onze gerechten doen we in onze professioneel ingerichte keuken, die voorzien is van de meest moderne apparatuur.
Tevens hebben wij de beschikking over een plezierig ingerichte ruimte om onze menu’s uit te serveren en gezamenlijk te nuttigen.

of mail ons: info@kookclublcc.nl